Farma Frinsa je rodinná kávovníková farma, ktorá sa nachádza v Indonézii na západnej Jáve. Bola založená v roku 2011 manželským párom. Wildan Mustofa a jeho manželka Atieq Mustianingtyas sú majiteľmi a zároveň aj výkonnými riaditeľmi svojej farmy. Wildan dohliada na celý proces pestovania, spracovania, sušenia a balenia zŕn, kým jeho žena Atieq má na starosti ľudské zdroje, marketing a predaj.
Na svojej farme, ktorá je v podstate menší prales, pestujú len kávovníky odrody Sigarar Utang, ktorá vznikla prírodnou mutáciou v 90. rokoch. Zrelé čerešne kávovníka zbierajú výlučne ručne v hlavnom období zberu - v lete. Čerešne následne spracujú špeciálnou mokrou metódou, ktorú si sami vyvinuli a tvrdia, že vďaka nej sú ich kávy ovocnejšie a sladšie než iné.
Naposledy sme mali v ponuke výberovú kávu z Indonézie v roku 2015. Od tej doby sme vždy uprednostnili pred indonézskymi kávami „chuťovky“ z Južnej a Strednej Ameriky a Afriky. Táto káva je ale očarujúca a zaslúžila si miesto v našej ponuke výberových káv. Verím, že bude chutiť aj vám.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: Full City
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti dominujú rôzne ovocné tóny a môžeme v nej nájsť aciditu zeleného jablka a višní. Dochuť kávy sa nesie tiež v ovocnom duchu a je tu prítomná sladkosť broskýň a mierna horkosť pomarančovej kôry.
Kávovníky odrody Sigarar Utang sa pestujú v regióne Weninggalih, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1400 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou a následne sušené na slnku. Ručný zber a triedenie. Zber jún - august 2017.
REGIÓN: Weninggalih
FARMA: Frinsa
FARMÁR: Wildan Mustofa
PÔDA: vulkanická, bohatá na minerály
ODRODA: 100 % Sigarar Utang
SPRACOVANIE: mokré, sušené na slnku
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 m n. m.
ZBER: ručný, jún - august 2017
Viac informácií o káve z Jávy (Indonézie) sa dočítate v našom článku.