Prinášame novinku, ktorá Vám otvorí obzory a posunie kávové znalosti o niekoľko dimenzií. Pripravili sme jedinečný „processing“ degustačný set vďaka ktorému ochutnáte ako vplýva spracovanie kávy na jej výslednú chuť. Na tento experiment sme vybrali 88 bodovú vysokohorskú arabiku z Guatemaly z farmy el Peňón. Tá istá káva, ten istý zber, 3 rôzne metódy spracovania vďaka ktorým objavíte nový vesmír chutí.
Ivan Ovalle je posadnutý cukornatosťou svojich čerešní. Neustále používa analyzátor cukornatosti a svojich zberačov dookola školí aké čerešne zbierať. Nič, čo nie je dokonalé sa nedostane na spracovanie. El Peñón tak reprezentujú tie najsladšie kávovníkové čerešne v Guatemala.
Ivan ale posúva hranice oveľa ďalej a s kávou experimentuje na viacerých úrovniach. Už dlhé roky skúma vplyv fermentácie na výslednú chuť kávy a tak čerešne spracúvava rôznymi metódami, ktoré potom medzi sebou porovnáva. Rozhodli sme sa, že túto možnosť porovnávať prinesieme aj vám, našim zákazníkom.
V tomto degustačnom sete nájdete experimentálne metódy spracovania ako je karbonická macerácia, ale aj klasiky ako je suché spracovanie a honey spracovanie. O tom, čo tieto slová znamenajú a o každom procese si môžete prečítať nižšie v kolónke „ďalšie informácie“
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: Full City - tmavé praženie
Veľkosť balenia: 3x 100 g (zrnková káva)
REGIÓN: Huehuetenango, La Democracia
FARMA: El Peñón
ODRODA: Bourbon, Caturra, Pache
SPRACOVANIE: natural, honey, natural carbonic maceration
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 2000 m n. m.
ZBER: ručný selektívny 2021
Ak Vás zaujíma čo presne je to kontrolovaná fermentácia kávy, tak sa to dozviete v našom článku.
NATURAL – čerešne, ktoré sa pozbierali selektívnym ručným zberom prejdú najprv vodnou a následne optickou selekciou. Tie najdokonalejšie čerešne sa následne dajú sušiť na betónove plochy na priame slnko na 13 až 15 dní. Zvyšné 4 dni sa sušia v tieni a potom idú do suchého mlyna na vylúpanie, zabalenie a export.
HONEY - čerešne, ktoré sa pozbierali selektívnym ručným zberom prejdú najprv vodnou a následne optickou selekciou. Potom nasleduje mokrý mlyn vďaka ktorému sa vylúpu zrná z čerešní, no zostáva na nich až 80% dužiny. Takto vylúpané zrná sa následne sušia na betónových plochách na priamom slnku po dobu 12 dní. Po vysušení sa uskladnia vo vreciach a sušia sa v tieni ďalších 45 dní. Potom putujú do suchého mlyna na vylúpanie, zabalenie a export.
CARBONIC MACERATION - čerešne, ktoré sa pozbierali selektívnym ručným zberom prejdú najprv vodnou a následne optickou selekciou. Potom sa vzduchotesne uzatvoria do GrainPro sáčkov na 120 hodín, no každých 12 hodín sa do sáčkov pumpuje oxid uhličitý. V tomto prostredí prebiehajú rôzne mikrobiologické procesy, ktoré vplývajú na výslednú chuť kávy. Po ukončení fermentácie sa čerešne rozprestrú na africké postele, ktoré sú v tieni a sušia sa 12 dní. Po vysušení sa uskladnia vo vreciach a sušia sa v tieni ďalších 45 dní. Potom putujú do suchého mlyna na vylúpanie, zabalenie a export.