Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!
Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.
Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.
Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.
Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?
Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.
REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: pink honey (extended honey)
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: moderné espresso / moka / french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
TURBOSHOT
20g kávy na 45g nápoja
čas extrakcie 20 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky
PEŤO ODPORÚČA
20g kávy na 50g nápoja
čas extrakcie 25 - 28 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky
Aróma kávy je sladká a plná, a to isté platí aj pre telo kávy. V chuti dominujú ťažšie a sladšie tóny melasy a horkej čokolády. Na pozadí sa nesie ľahká sladkosť sušeného ovocia. Dochuť kávy sa nesie v horko-sladkom karamelovom duchu.
Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované predĺženou honey metódou. Ručný zber a triedenie 2023/2024.
Pink Honey (alebo aj extended honey)
Spracovanie kávy metódou pink honey je zaujímavá variácia tradičného honey spracovania. Tento proces sa zameriava na vytvorenie jedinečného chuťového profilu tým, že kombinuje výhody fermentácie a starostlivého sušenia s čerešňovou dužinou na zrne. Pink honey metóda získava svoj názov od farby dužiny, ktorá zostáva na zrne počas vylúpania zrna z čerešne a následného sušenia.
Postup:
1. Po zbere a pretriedení sa čerešne umiestnia do nádoby na krátku fermentáciu, ktorá prebieha prírodne s prístupom kyslíka. Tento krok trvá cca. 14 hodín a pomáha rozložiť niektoré cukry a zložky v čerešniach, čím sa zvýraznia ovocné tóny. Po 14 hodinách sa na čerešniach vytvorí ušlachtilá pleseň.
2. Čerešne sa následne premyjú čistou vodou a nasypú sa do mokrého mlyna, ktorý vylúpe zrnká, ale časť dužiny sa ponechá na zrne. Zrnká aj niektoré časti dužiny sú sfarbené na ružovo (od toho je odvodený názov pink honey)
3. Následne sa postupuje ako pri metóde honey