Vietnam Lang Biang ANAEROBIC NATURAL - stredné praženie (200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Vietnam Lang Biang ANAEROBIC NATURAL - stredné praženie (200 g, zrnková káva)

Peťo odporúčaNajpredávanejšieNovinka

Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!

Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.

Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.

Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.

Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?

Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.

REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: 100% žltý catuai
SPRACOVANIE: anaerobic natural
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: moderné espresso / moka / french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných užívateľov

3€ zľavový kupón na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 19.06.2024
Upražené a vypité: 621x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Recepty

Recepty

espresso

TURBOSHOT

20g kávy na 45g nápoja

čas extrakcie 20 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky

 

PEŤO ODPORÚČA

20g kávy na 50g nápoja

čas extrakcie 25 - 28 sekúnd - začať počítať až keď začne vytekať káva z páky

Chuť kávy

Telo kávy je silné a cítiť v ňom metódu spracovania. V chuti sa strieda výrazná sladkosť zrelého červeného hrozna, tropického ovocia a jemná horkosť alkoholu - rumu. Všetko to na pozadí dopĺňajú jemné vínne tóny fermentácie. Dochuť kávy sa nesie v horkom a čokoládovom duchu.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody žltý catuai sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované 36h anaerobickou fermentáciou. Ručný zber a triedenie 2023/2024.

Ďalšie informácie

Anaerobic natural
Spracovanie kávy metódou Anaerobic Natural je inovatívna a komplexná technika, ktorá kombinuje prvky tradičného natural spracovania s kontrolovanou anaeróbnou fermentáciou. Tento proces výrazne ovplyvňuje konečný chuťový profil kávy, často prinášajúc jedinečné a intenzívne chuťové tóny. 

Postup:

1.     Po zbere a pretriedení sa kávovníkové čerešne umiestnia do hermeticky uzatvoreného vreca, ktoré sa dá fermentačnej nádoby, z ktorých sa odstráni kyslík. Toto vytvára anaeróbne (bezvzduchové) prostredie.

2.     Čerešne sa nechajú fermentovať v týchto uzavretých nádobách. Fermentačný proces môže trvať niekoľko hodín až dní, v závislosti od požadovaného chuťového profilu. Marián fermentuje svoju kávu 36 hodín. Počas tohto času dochádza k fermentácii za neprítomnosti kyslíka, čo podporuje rast špecifických mikroorganizmov, ktoré ovplyvňujú chuť. 

3.     Po ukončení fermentácie sa čerešne následne premyjú čistou vodou a od tohto momentu je celý postup sušenia rovnaký ako pri metóde natural.

1 2 3 

Hodnotenia

Celkovo
1 hodnotenie Pridať hodnotenie
    French press- velke prekvapenie. Jemna, v zaciatku delikatne cokoladova, neskor s vyraznou ovocnou chutou. Broskyna, mozno kandizovana papaja. Dochut jemne korenista. Dokonala ranna kava k sobotnej vianocke s marhulovym dzemom.Urcite vyskusam celu vietnamsku ponuku.

Odporúčame

Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

ZAREGISTRUJTE SA A ZÍSKAJTE ZĽAVY

Chcem sa zaregistrovať