Jáva Argopuro Natural – svetlé praženie (200 g, zrnková káva) - káva indonézia | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Jáva Argopuro Natural - svetlé praženie (200 g, zrnková káva)

Najpredávanejšie

DIRECT TRADE SPOD SOPKY ARGOPURO

V momente, keď píšem tento text, mám po svojej pravici vyhasnutú sopku Argopuro. Som na východnej Jáve. Dnes sme zbierali čerešne v pralese v pohorí Argopuro a potom sme aj niekoľko kávovníkov zasadili. Vráťme sa ale na začiatok.

Muhlis je vyštudovaný agronóm, ktorý sa rozhodol vrátiť do rodnej obce, aby zmenil vážnu situáciu v krajine, kde sa vytratila voda. V roku 2018 dokonca požiar spustošil aj veľkú časť pohoria Argopuro. Muhlis sa rozhodol prinavrátiť krajine život prostredníctvom pestovania kávy. Založil družstvo Walida, ktoré tvorí 500 farmárskych rodín spod pohoria Argopuro a práce započali. Vysadili obrovské množstvo kávovníkov a iných stromov. Za 5 rokov sa im podarilo pohorie z časti revitalizovať, no tento projekt bude jeho celoživotným dielom.

Muhlisova práca nekončí len pri pestovaní kávy. Založil neziskovú organizáciu - agrolesnícku školu pre deti z regiónu. Dnes má 23 učiteľov a navštevuje ju vyše 800 detí, ktorí sa učia mimo iného aj ako správne pestovať kávovníky. Až 40% zo zisku dáva Muhlis na túto školu, vďaka čomu môže mať vzdelanie zadarmo každé dieťa. Celý koncept Argopuro je postavený aj na fair trade a farmári dostávajú 2x vyššiu odmenu za svoju úrodu, než je priemer v tomto regióne.

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)


Cena (s DPH)

10,00
Množstvo:
Doprava zadarmo

Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných

3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup

Dostupnosť: Skladom
Praženie: 17.07.2024
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 237x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Recepty

v60

RECEPT – dnes pijem kávu sám

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

22 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:45 - 3 min.

- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera

aeropress

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky


    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)


    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)


    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)


    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)


    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

Chuť kávy

Aróma pomletej kávy je veľmi sladká a čokoládová. Aróma nápoja je medová a sladká. Telo kávy je stredne silné, čajové. V chuti sa kĺbia rôzne tóny čerstvého aj kandizovaného ovocia so sladkými, medovo karamelovými tónmi. Dochuť kávy sa nesie v duchu horkej čokolády a kakaa.

Pôvod kávy

Odrody kávovníkov Caturra a Lini S-795 sa pestujú na východnej Jáve vo vulkanickej pôde pod vyhasnutou sopkou Argopuro. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované klasickou suchou metódou. Vďaka vysokej vlhkosti sa káva suší veľmi dlho a pomaly, čo má za následok hlbšiu chuť kávy. Ručný zber a triedenie august 2023. 

Ďalšie informácie

REGIÓN: Východná Jáva, Argopuro
FARMA: Kávovníky v okolí sopky Argopuro
FARMÁR: Mas Muhlis a 500 farmárskych rodín 
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Walida
ODRODA: červená caturra, Lini S-795
SPRACOVANIE: natural a anaerobic natural 36h
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, august 2023

Prečítajte si celý príbeh nášho výletu za kávou do Indonézie na našom blogu.

 

RECEPTY: 

 

HARIO V60

20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)

24 klikov comandante

96 stupňov voda

extrakcia 2:30 - 3 min.

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
    - tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
    - štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
    - pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
 

AEROPRESS

 

klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)

20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)

20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)

93 stupňov voda

extrakcia 2:30

 

    - prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
    - druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
    - tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
    - štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
    - pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
    - začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.

Hodnotenia

Celkovo
3 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Argopuro som skúšal hneď v jej úvode - dvojbalenie Black Honey a Anaerobic. Preto som bol zvedavý aj na verziu Natural - tiež príprava ako espresso. Zrná voňajú jemne a sladko. Podobne aj po zomletí. Chuť je vyvážená, sladko-ovocná, ale zároveň hladká. Dochuť kakaová. Kľudne by som prijal výraznejšiu ovocnosť, ale to je môj subjektívny pohľad. Táto káva je výnimočná svojím príbehom - ten stojí za prečítanie. Ak sa pije s vedomím všetkého čo je s ňou spojené, zážitok je o to výraznejší... Muhlis a jeho zberači na motorkách s reťazami si zaslúžia obdiv. Ich káva zo strmých úbočí sopky Argopuro určite stojí za to :-)
    Nejsem sice žádný kávový specialista, ale kávu mám moc rád. A tohle je velmi pravděpodobně ta nejlepší, která mi prošla ústy. Skvělá!
    Hneď ako som otvoril obal, som zacítil krásnu sladkú vôňu. Chuť tiež sladká, ovocná. Táto kava stojí za vyskúšanie.
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

AKCIA 13 ROKOV COFFEEIN

Jupíííííí na nákupy