Šialený experiment spod sopky Argopuro
Farmára Muhlisa už možno poznáte. Z jeho farmy spod pohoria Argopuro máme skvelú kávu, ktorú spracoval metódami natural a anaerobic.
Muhlis je vyštudovaný agronóm a rozumie aj chémii. Jeho spracovateľská stanica je aj malé laboratórium, kde skúša rôzne metóda spracovania kávy.
Limitovanú kávu, ktorú od neho máme teraz nazval "flowertron", pretože je veľmi sladká a kvetinová. Jedná sa o extrémne dlhú dvojitú fermentáciu, kde najprv 72 hodín fermentuje čerešne naturálne na vzduchu a následne ich ďalších 160 hodín fermentuje v uzatvorenej nádobe, kde napumpuje oxid uhličitý.
Znie to dosť šialene, čo poviete? Chuť kávy odpovedá dĺžke fermentácii a čakajte v nej ťažšie až alkoholové a likérové tóny s doprovodom kvetov a dochuťou fermentovaného kakaa.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filter
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
Obrátená metóda
20 g kávy na 260ml vody (pomer 1:13)
22 - 23 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 80g vody a premiešam (dokopy tam je 260g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
Recept od Petra Szaba
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
23 klikov na comandante
96 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Recept od Filipa Lörinca
15 g —> 240 ml (91°C)
18 klikov na mlynčeku Comandante (540 mikrónov)
0:00 – 0:30 50 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 50 ml (rýchly krúživý nálev a následný “druhý blooming”)
1:00 – 2:00 140 ml (pomalý nálev, prvých 70 ml krúživo a druhých 70 ml do stredu)
finálny čas extrakcie: cca 2:30
Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je mocné a dominantné. V chuti dominuje karamelová sladkosť, ktorá sa veľmi pekne dopĺňa s alkoholovými a likérovými tónmi na pozadí. Dochuť je trošku ťažšia, rumová a hrozienková, mierne čokoládová.
Odrody kávovníkov Caturra a Lini S-795 sa pestujú na východnej Jáve vo vulkanickej pôde pod vyhasnutou sopkou Argopuro. Kávovníky sa pestujú v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované dvojitou fermentáciou - flowertron. Ručný zber a triedenie august 2023.
REGIÓN: Východná Jáva, Argopuro
FARMA: Kávovníky v okolí sopky Argopuro
FARMÁR: Mas Muhlis a 500 farmárskych rodín
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Walida
ODRODA: červená caturra, Lini S-795
SPRACOVANIE: flowertron - dvojitá fermentácia
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, august 2023
Prečítajte si celý príbeh nášho výletu za kávou do Indonézie na našom blogu.