V chuti dominujú sladké ovocné tóny bobuľového ovocia. Je skvelá na šťavnaté espresso.
Táto káva je pestovaná v oblasti Kirinyaga, na úpätí národného parku Mount Kenya, v nadmorskej výške 1 600 – 1 900 metrov, je synonymom pre dokonalosť a chuťovú výnimočnosť.
Pražíme ju na odtieň City, teda na filter, vďaka čomu ponúka táto káva stredne silné, sirupové telo s dominujúcimi sladkými ovocnými tónmi bobuľového ovocia, doplnené o nuansy červeného hrozna. Na podnebí úst sa rozvinie jemná bylinková horkosť, zatiaľ čo slabšia dochuť pripomínajúca hrozienka a sušené fígy zanecháva dlhotrvajúci zážitok.
Kenya Kirinyaga Kii je výsledkom precízneho spracovania metódou mokrého spracovania, kde je káva fermentovaná 36 hodín a následne sušená na slnku. Ručný zber a triedenie zaručujú, že do vašich šálok sa dostanú len tie najkvalitnejšie zrná, vybrané s láskou a starostlivosťou drobných farmárov z regiónu, združených v družstve Rungeto COOP.
História tejto kávy siaha do roku 1800, keď ju do Keni priviezli misionári, a rýchlo sa stala dôležitým obchodným artiklom. S viac ako 300 000 kávovými plantážami zamestnáva káva až 15 % obyvateľov krajiny, čo svedčí o jej kľúčovej úlohe v keňskej ekonomike a kultúre.
Vychutnajte si šálku Kenya Kirinyaga Kii a nechajte sa uniesť jej bohatou chuťou, ktorá je ako stvorená pre prípravu šťavnatého espressa. Objavte kúsok Keni v každom dúšku a zažite skutočný kávový zážitok, ktorý oslavuje tradíciu, kvalitu a nezameniteľnú chuť.
100 % Arabika
Odtieň praženia: City (svetlé praženie)
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
etiketa je vyrobená z recyklovaného kávového odpadu
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
23 klikov na comandante
94 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Telo kávy je stredne silné, sirupové. V chuti dominujú sladké ovocné tóny bobuľového ovocia. Na podnebí úst môžeme cítiť jemnú, bylinkovú horkosť. Dochuť kávy je slabšia, pripomínajúca hrozienka a sušené ovocie.
Kávovníky sa pestujú v oblasti Kirinyaga v národnom parku Mount Kenya, vo vulkanickej pôde, v nadmorskej výške 1600 – 1900 m n. m. Káva je spracovaná mokrou metódou, fermentovaná 36 hodín a následne sušená na slnku. Ručný zber a triedenie sú garanciou dokonalých zŕn.
REGIÓN: Kirinyaga
FARMA: drobní farmári z regiónu
DRUŽSTVO: Rungeto COOP (1200 farmárov)
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Kii
ODRODA: SL 28 a SL 34
SPRACOVANIE: mokré (36 hod. fermentované)
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1600 - 1900 m n. m.
Viac informácií o Keni a jej káve sa dočítate v našom článku.
RECEPTY:
HARIO V60
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
24 klikov comandante
96 stupňov voda
extrakcia 2:30 - 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
AEROPRESS
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.