Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!
Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.
Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu. Počas dovolenky sa zoznámil s Lim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej Ko´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang a pestujú tam kávu už 100 rokov.
Kávu od Mariána máme už 4. rok po sebe a jeho príbeh ma dodnes fascinuje. Čo ma ale ešte viac vie nadchnúť je kvalita kávy, ktorá sa zlepšuje každým rokom. K tohtoročnej káve mám ale naozaj osobný vzťah, pretože zberov a spracovania kávy sme sa osobne zúčastnili a priložili ruku k dielu. Takže kávu, ktorú budete piť tento rok sme pomáhali zbierať, triediť aj spracovať. A nakoniec sme ju upražili.
Tento rok prinášame od Mariána 4 metódy spracovania. Každú metódu sme aj zdokumentovali fotkami a videom, takže si viete pozrieť ako presne bola káva spracovaná. (foto a video nájdete nižšie v kolónke "ďalšie informácie") Tá istá káva, 4 rôzne metódy spracovania. Aj Vás zaujíma ako ktorá metóda vplýva na chuť kávy?
Ak Vás zaujíma celý náš trip report z cesty do Vietnamu za Mariánom, tak si prečítajte celý príbeh pri šálke dobrej kávy.
REGIÓN: Dalat, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa Ko’Ho
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: ZanYa
SPRACOVATEĽ: Marián Takáč
ODRODA: 100% žltý catuai
SPRACOVANIE: anaerobic natural
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2023/2024
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
23 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
RECEPT – mám chuť na kávu
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
21 klikov na comandante
95 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
RECEPT – dnes pijem kávu sám
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante
96 stupňov voda
extrakcia 2:45 - 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 180g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 240g)
- piaty nálev je pri 2 min. a dolejem 60g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. a 15 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Telo kávy je silné a cítiť v ňom metódu spracovania. V chuti sa strieda výrazná sladkosť zrelého červeného hrozna, tropického ovocia a jemná horkosť alkoholu - rumu. Všetko to na pozadí dopĺňajú jemné vínne tóny fermentácie. Dochuť kávy sa nesie v horkom a čokoládovom duchu.
Kávovníky odrody žltý catuai sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované 36h anaerobickou fermentáciou. Ručný zber a triedenie 2023/2024.
Anaerobic natural
Spracovanie kávy metódou Anaerobic Natural je inovatívna a komplexná technika, ktorá kombinuje prvky tradičného natural spracovania s kontrolovanou anaeróbnou fermentáciou. Tento proces výrazne ovplyvňuje konečný chuťový profil kávy, často prinášajúc jedinečné a intenzívne chuťové tóny.
Postup:
1. Po zbere a pretriedení sa kávovníkové čerešne umiestnia do hermeticky uzatvoreného vreca, ktoré sa dá fermentačnej nádoby, z ktorých sa odstráni kyslík. Toto vytvára anaeróbne (bezvzduchové) prostredie.
2. Čerešne sa nechajú fermentovať v týchto uzavretých nádobách. Fermentačný proces môže trvať niekoľko hodín až dní, v závislosti od požadovaného chuťového profilu. Marián fermentuje svoju kávu 36 hodín. Počas tohto času dochádza k fermentácii za neprítomnosti kyslíka, čo podporuje rast špecifických mikroorganizmov, ktoré ovplyvňujú chuť.
3. Po ukončení fermentácie sa čerešne následne premyjú čistou vodou a od tohto momentu je celý postup sušenia rovnaký ako pri metóde natural.