Espresso - ako si vybrať espresso kávovar

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 10.11.2019
Espresso - ako si vybrať espresso kávovar

Na prípravu kvalitného espressa potrebujete okrem kvalitnej kávy určenej na prípravu espressa, aj skutočne kvalitný espresso kávovar, ktorý vie počas celej doby extrakcie vyvinúť dostatočný a stabilný tlak a teplotu. Preto sa v tomto návode nedočítate o automatoch ani o rôznych „plasťákoch“ zo supermarketov, ktorými espresso nepripravíte. V tomto zozname sú len kávovary, ktoré mám reálne vyskúšané a viem, že sa pomocou nich dá pripraviť dobré espresso.

1) Gaggia Classic

Výrobca kávovarov Gaggia sa preslávil už v roku 1948, keď na trh priniesol malý domáci kávovar Gilda. Odvtedy sa časy a technológie zmenili, ale kávovary Gaggia sú tu doteraz. Pôvodnú firmu Gaggia odkúpila v roku 1999 firma Saeco, ktorá je tiež výrobcom kávovarov, no vyrába hlavne tie automatické. V roku 2009 zase odkúpila firma Philips celý oddiel Saeco aj s Gaggiou, a tak tieto 2 značky patria už pod koncern Philips. Žiaľ, pri niektorých modeloch značky Gaggia je vidieť snahu o zlacnenie a používanie lacnejších materiálov. Aj napriek tomu, že sa Gaggia Classic vyrába v Rumunsku, je vo svojej cenovej kategórii asi najlepším možným riešením. Kávovar má masívne, nerezové telo.

KLADY: dobrý pomer cena / výkon, masívne telo s minimálnym použitím plastov, hlava a páka kávovaru sú ako na profesionálnych kávovaroch

ZÁPORY: fýza na paru je ukončená plastovým paranellom, vďaka čomu nikdy nedostanete dokonale hladkú mliečnu penu, sitká, ktoré dostanete k páke, sú pretlakové a umelo vytvárajú suchú krému, určite odporúčam zmeniť na VST sitká, výpusť z páky je umelohmotná

HODNOTENIE: Kávovar Gaggia Classic má môj švagor, a keď sme u nich, tak si kávu pripravujeme pomocou neho. Preto viem, že je schopný pripraviť dobré espresso a chutnú kávu. Majte ale na pamäti, že sa pohybujeme „vo vodách“ „lacných“ domácich kávovarov, takže sa pri nich stáva, že teploty a chuť kávy sú občas nekonzistentné. Nie je to ale žiadna katastrofa a na začiatok vašej espresso „cesty“ je Gaggia Classic dobrý espresso kávovar. Firma Gaggia vyrába aj iné domáce kávovary, ako je Style, Baby alebo De Luxe. S týmito kávovarmi nemám skúsenosti, preto ich neviem zhodnotiť, ale na internete určite nájdete množstvo informácií aj o nich.

CENA: 300 €

2) Rancilio Silvia

Firma Rancilio je na trhu s kávovarmi už od roku 1927, kedy ju založil pán Roberto Rancilio v Miláne. Od založenia firmy sa výroba sústreďovala na profesionálne kávovary a ich hlavným obchodným zameraním boli kaviarne a väčšie prevádzky. Na základe dlhoročných skúseností z výroby profesionálnych kávovarov firma Rancilio vyrobila v roku 1990 svoj prvý domáci kávovar – Audrey. Po 8 rokoch vývoja následne vydali jej „staršiu sestru“ – Silvia. Tento domáci kávovar má celé telo z nerezovej ocele a celkovo pôsobí veľmi masívnym dojmom.

KLADY: veľmi masívne telo aj páka, kvalitné prevedenie a dizajn, dýza na paru je ako z profesionálnych kávovarov, dostatočne silný tlak pary na napenenie mlieka

ZÁPORY: neviem o žiadnych

HODNOTENIE: Môj prvý espresso kávovar v živote bol práve Rancilio Audrey. Kúpil som ho v bazári za 70 € a dnes už má 24 rokov. Vlastním ho 5 rokov a za tú dobu pripravil stovky dokonalých káv. Ku kávovarom Rancilio mám preto citový vzťah, a práve preto by som si vybral aj Rancilio Silvia. Celkový pocit z neho je profesionálnejší. Mohutná páka s poriadnym sitkom a výpusťou (nie pretlakovou), krásny dizajn, dostatočne veľký bojler a profesionálna dýza na paru sú podľa mňa dostatočným dôvodom na takmer dvojnásobnú cenu oproti Gaggie Classic. V každom prípade, na internete môžete nájsť veľké množstvo článkov a porovnaní Gaggie Classic a Rancilio Silvia.

CENA: 530 €

3) Všetky espresso kávovary s hlavou E61

Hlava E61 je zárukou kvalitného espressa. Nebudem tu rozoberať žiadny konkrétny model kávovaru, pretože na trhu sú rôzni výrobcovia s touto hlavou v rôznych cenových hladinách, no prevedenie kávovarov a kvalita espressa z nich je porovnateľná. Tu je zoznam pár kávovarov s hlavou E61, ktoré som už mal česť vyskúšať a ochutnať kávu z nich: Bezzera Giulia, SAB Alice, Fracino Classico, Rocket R58. Všetky kávovary majú nádržku na vodu (nemusia byť napojené na priamy prívod vody žiadnou hadicou). Nech si teda vyberiete ktorýkoľvek z týchto modelov (alebo iný s touto hlavou), vždy dostanete veľmi kvalitné a dobré espresso.

KLADY: z kávovarov s hlavou E61 dokážete dostať dokonalé espresso bez kompromisov, taktiež majú profesionálne prevedenie dýzy na paru a dostatočne silný tlak na napenenie mlieka

ZÁPORY: vyššia cena

HODNOTENIE: Ak hľadáte dokonalé espresso, tak sú tieto kávovary práve pre vás. Kúpa takéhoto polo-profesionálneho kávovaru je dlhodobá investícia, a keď sa o neho budete starať, tak vám vydrží aj 30 rokov.

CENA: 1000 € a viac

CIN_8080---

Určite ste si všimli, že tento zoznam je značne kratší ako ten s mlynčekmi. Pri kávovaroch nie je taká voľnosť výberu a skutočná kvalita niečo stojí. Ak kávu milujete, ale domáce espresso je pre vás drahé, tak odporúčam Moka kávovar alebo nejakú inú „alternatívku“. Ak ste sa do espressa zamilovali tak ako ja, tak, prosím, nerobte takú chybu, že podľahnete pokušeniu kúpiť si nejaký lacný plastový kávovar za 60 €. Túto cestu som už „vychodil“ za vás a môžem vám garantovať, že na trhu nie je žiadny dobrý kávovar na espresso do 250 €. Skúšal som rôzne lacné varianty kávovarov od rôznych výrobcov a káva z nich bola vždy podpriemerná. Preto odporúčam radšej šetriť o rok / dva / tri dlhšie, ale potom si kúpiť „skutočný“ a kvalitný espresso kávovar, ktorý vám bude robiť radosť každý deň. Ak si nebudete vedieť poradiť s výberom vhodného kávovaru, tak mi kľudne napíšte e-mail na peter@coffeein.sk a rád vám poradím.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si 6 ďalších článkov o espresse

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes