Espresso - čo je potrebné na prípravu kvalitného espressa?

Peter Szabó | 10.11.2019 Príprava rôznych káv a kávových nápojov
Espresso - čo je potrebné na prípravu kvalitného espressa?

Majte, prosím, na pamäti, že na prípravu kvalitného espressa potrebujeme dodržať niekoľko krokov. Každý z týchto krokov je veľmi dôležitý a vynechaním niektorého z nich nedostanete 100%-ný výsledok.

1) Mať kvalitné vybavenie

Žiaľ, príprava kvalitného espressa v domácnosti niečo stojí. A nie je to málo. Ako ste si mohli všimnúť v časti článku „ako si vybrať espresso kávovar“, tak ten najzákladnejší kávovar začína od 300 €, a to ešte nie je v cene mlynček vhodný na espresso, ktorý stojí tiež okolo 300 €. Následne potrebujeme tamperminiváhu, chémiu na čistenie kávovaru a rôzne baristické pomôcky v hodnote okolo 100 €. Takže minimálna „štartovacia“ investícia je 700 €, a to sme si vybrali ten najzákladnejší kávovar, ktorý síce pripraví dobré espresso, ale nie dokonalé. Ja mám veľmi dobré skúsenosti s espresso kávovarom Rancilio Silvia a vo svojej kategórii je jednoznačným lídrom, čo sa týka pomeru cena / kvalita. Takže odporúčam trošku dlhšie šetriť a potom si vybrať práve tento espresso kávovar.

2) Mať kvalitnú kávu

Tento krok som naozaj nezaradil preto, lebo predávame kávu :-) (no nič vám nebráni skúsiť naše tmavšie pražené kávy na espresso).

Schválne, skúste si pripraviť espresso z čerstvo praženej výberovej kávy a potom z nejakej „supermarketovej“ zmesi. Rozdiel je obrovský a ak si plánujete pripravovať espresso z kávy, ktorú kupujete v supermarkete, tak si radšej kúpte Moka kávovar. Výsledky budú porovnateľné a aj ušetríte.

3) Mať všetko nahriate

Ďalší dôležitý krok. Kávovar zapnite minimálne 30 minút predtým, než plánujete vypiť svoju prvú kávu. Voda v bojleri sa síce zohreje za 10 minút, ale to nestačí. My potrebujeme mať nahriatu hlavu kávovaru, páku a aj šálky. Preto odporúčam po 15 minútach od zapnutia prepustiť aspoň 200 ml vody cez páku kávovaru. Páku majte vždy vyčistenú a natiahnutú v hlave kávovaru, aby nevychladla. Šálky môžete položiť na vrchnú časť kávovaru, kde sa zohrievajú, alebo ich zohriať horúcou vodou.

4) Dodržiavať hygienu

Nezabudnite pravidelne (1x za týždeň) čistiť hlavu kávovaru, páky, sitká a mlynček. Hlavu kávovaru na začiatku vyčistite špeciálnou kefkou. Prejdite okolo tesnenia, potom vypustite trošku vody. Následne použite tzv. slepé sitko. Je to kovové sitko bez dier. Toto sitko vložíte do páky namiesto pôvodného, nasypete do neho polovicu kávovej lyžičky chémie a natiahnete páku na hlavu. Pustíte čerpadlo, a keďže voda nemá kam vytekať, tak začne rotovať medzi pákou a hlavou. Po 5 sekundách vypnite čerpadlo. Voda s čistiacou chémiou vystrekne cez 9 barový ventil. Počkajte 5 minút a potom znovu pustite čerpadlo na 5 sekúnd (po 5 sekundách čerpadlo vypnite). Následne dajte dole páku a cez hlavu kávovaru vypustite aspoň 300 ml vody (alebo aj viac, kým voda nebude čistá). Páky vyčistíte pomocou rovnakej chémie ako hlavu kávovaru. Vyberte z nej sitko, ktoré umyte aj zospodu, rovnako umyte aj vnútro páky. Na týchto miestach je najviac kávových usadenín. Na vyčistenie mlynčeka odporúčam použiť špeciálne granule, ktoré do neho nasypete a len premeliete. Granule odporúčam použiť vždy po cca 4 kg premletej kávy. Samozrejmosťou by malo byť čistenie odpadovej misky vždy, keď vypnete kávovar a viete, že ho už daný deň nepoužijete.

CIN_8099-Edit-2

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si 6 ďalších článkov o espresse

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes