Espresso - ako nastaviť mlynček na espresso

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 10.11.2019
Espresso - ako nastaviť mlynček na espresso

Verte alebo nie, no práve mlynček je najdôležitejším článkom v reťazci pri príprave espressa. Kvalita vášho nápoja bude zodpovedať tomu, ako si viete nastaviť mlynček a hrúbku mletia. Kým kávovar je od výroby nastavený na optimálne hodnoty, tak nastavenie mlynčeka budete musieť neustále meniť a dolaďovať. Rôzne odrody a odtiene praženia kávy na espresso, totižto vyžadujú iné nastavenia hrúbky mletia. Bez ohľadu na to, aký máte model mlynčeka, je postup pri nastavovaní rovnaký. Ako na to?

POZOR! Na nastavenie mlynčeka na espresso budete potrebovať mini váhu. Bez nej sa mlynček NEDÁ správne nastaviť.

CIN_80951) Mať kvalitný mlynček

Bez kvalitného mlynčeka si dobré espresso nepripravíte (o tom, ako si vybrať mlynček na kávu, sa dočítate v článku „Všetko o mletí kávy a ako ju správne mlieť“, v časti „Ako si vybrať mlynček na kávu?“). Najnižší model mlynčeka na kávu, ktorý na espresso odporúčam, je mlynček Rancilio Rocky.

2) Určite si cieľ

To, akú mierku chcete nastavením dosiahnuť, si musíte určiť ešte na začiatku. Chcete tradičné „talianske“ espresso s mierkou 1 ku 4, alebo niečo koncentrovanejšie? Mne espresso vyhovuje najviac pri mierke 1 ku 3, teda na 1 gram kávy dám 3 ml vody. V tomto návode budem hľadať ideálne nastavenie na 8 gramov kávy – čiže 24 ml vody.

3) Nájdite si bod 0

Aj keď máte na mlynčeku číselnú škálu, tak 0 na škále nemusí znamenať aj reálnu 0. Profesionálne mlynčeky na kávu nemajú obmedzenie na jemnosť mletia, preto ich môžeme nastaviť na extrémne hodnoty. Bod 0 je hodnota, kedy sa obe mlecie kamene o seba začnú trieť čo vydáva vysoký tón. Ihneď, ako tento tón započujete, posuňte mletie o 3 políčka / centimetre smerom k hrubšiemu mletiu. Hľadanie bodu 0 sa robí vždy bez kávy a, samozrejme, so zapnutým mlynčekom, aby ste počuli dotyk mlecích kameňov.

4) Prvé espresso

Teraz môžete nasypať zrnkovú kávu do zásobníku. Na mini váhu si položte ľahký pohárik (ideálne papierový) a váhu aj s pohárikom vynulujte. Do pohárika si nameľte 8 gramov kávy a potom kávu presypte do páky a utlačte. Predtým, než vložíte páku s kávou do hlavy kávovaru, dajte na mini váhu šálku a vynulujte ju. Natiahnite páku, pustite čerpadlo kávovaru, pustite stopky a pod výpusť dajte šálku, ktorá je na mini váhe.

Modelová situácia č. 1: Espresso začalo vytekať, ale prúd je veľmi tenký a slabý. Čas na stopkách ukazuje už 20 sekúnd, ale hmotnosť nápoja v šálke je ešte len 12 gramov. Znamená to, že mletie je príliš jemné.

Modelová situácia č. 2: Espresso začalo vytekať, ale prúd je veľmi hrubý a káva vyteká rýchlo. Čas na stopkách ukazuje ešte len 15 sekúnd, ale hmotnosť nápoja je už 30 gramov. Znamená to, že mletie je príliš hrubé.

5) Kalibrácia mletia

Ak nastane niektorá z vyššie spomínaných situácií, tak je riešenie nasledovné. Posuňte mletie o 1 políčko na hrubšie (situácia č. 1) / jemnejšie (situácia č. 2). Potom vymeľte cca 3 – 4 g kávy (vymletie po prestavení hrúbky mletia je veľmi dôležité, pretože čiastočky kávy z predchádzajúceho mletia zostávajú v kanáliku mlynčeka; ak by sa káva po prestavení hrúbky nevymlela, tak by to skreslilo výsledky). Po vymletí si nameľte 8 gramov kávy a znovu zopakujte bod 4. Ak je extrakcia lepšia, ale nie dostatočne, tak zopakujte celý postup, t. j. dajte o políčko hrubšie (situácia č. 1) / jemnejšie (situácia č. 2) mletie, odmeľte 3 – 4 gramy a zopakujte bod 4. Tento postup opakujte, až dokým nedostanete cieľové espresso. Ideálna doba extrakcie na mierku 1 ku 3 je okolo 25 sekúnd.

CIN_8135

Na nastavenie mlynčeka budete potrebovať mini váhu. Bez nej sa mlynček NEDÁ správne nastaviť.

Ako môžete vidieť, tak nastavenie mletia na espresso nie je žiadna veda. Stačí dodržať všetky body, postupovať krok po kroku a ideálne mletie nájdete už za 3 – 4 pokusy. Nesnažte sa mlynček prestavovať skokovo, pretože sa ľahko môžete „stratiť“ a minúť tak značne viac kávy. Podrobnejší fotonávod, ako nastaviť mlynček na espresso, môžete nájsť aj na mojom blogu Coffeein.sk/blog, konkrétne v článku „Príprava espressa v domácich podmienkach a nastavenie techniky“. Ak máte ohľadom nastavenia mlynčeka otázky, ktoré tu neboli zodpovedané, alebo máte iné nejasnosti, tak mi kľudne napíšte e-mail na peter@coffeein.sk. Rád odpoviem, ak budem vedieť.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si 6 ďalších článkov o espresse

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes