Menu
- Doručenie zadarmo pri objednávke nad 30.00 € -
← späť

Vietnam Lang Biang - tmavé praženie (200 g, zrnková káva)

NajpredávanejšieNovinka

Naša ďalšia DIRECT TRADE novinka je tu! Marián Takáč je kávovníkovým farmárom pod pohorím Lang Biang vo Vietname. V roku 2016, keď vycestoval do Vietnamu na mesačnú dovolenku, nevedel o káve absolútne nič. No za uplynulé 4 roky vybudoval spracovateľskú stanicu a naučil okolitých farmárov, ako správne pestovať výberovú kávu. Dnes vypredáva celú úrodu a robí kávu najvyššej kvality.

Celý príbeh Mariána si môžete prečítať nižšie aj s linkom na rozhovor s ním. Po prečítaní pochopíte o akú kávu sa jedná a prečo je tak výnimočná nielen chuťou, ale aj poslaním.

REGIÓN: Dalat, Lạc Dương, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa K’Ho
FARMA: ZanYa
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: mokré - double washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2020/2021

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: Full City
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

9.00
Množstvo:
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 30.00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných užívateľov
Dostupnosť: Skladom
Praženie: 06.12.2021

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuť kávy

Aróma kávy je intenzívna a plná, a to isté platí aj pre telo kávy. V chuti dominujú ťažšie, čokoládovejšie a orechové tóny s veľmi jemným náznakom acidity bobuľového ovocia. Dochuť kávy sa nesie v horko-sladkom karamelovom duchu.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou (keňský štýl dvojitého premytia). Ručný zber a triedenie 2020/2021.

Ďalšie informácie

Naša ďaľšia DIRECT TRADE novinka je tu! A s ňou tu máme aj krásny príbeh, ktorý by nenapísala lepšie ani Rosamunde Pilcher.

 

Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nikdy nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu, ktorú posiela aj k nám na Slovensko. Počas dovolenky sa zoznámil s Kim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej K´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang. Jej rodina a všetci naokolo pestujú kávovníky už po celé generácie.

 

Marián narazil na ukrytú perlu vo vietnamskych horách. Vysokohorskú Arabiku, ktorá rástie na veľmi úrodnej bazaltovej pôde vulkanického pôvodu (vo Vietname sa pestuje len 3 % odrody Arabika).

 

Kimina rodina predávala úrodu kupcom za extrémne nízku výkupnú cenu. Ich úloha spočívala len v tom, že česaním pozbierali všetky čerešne (zrelé aj nedozreté) a následne úrodu lacno predali kupcom. Neboli to farmári, ale len zberači. Za svoju úrodu dostali ročne okolo 500 €. Marián sa rozhodol pozrieť na celý proces komplexne a zistiť, kde by sa dal zlepšiť a inovovať.

 

V prvom rade naučil farmárov/zberačov, že hodnotu majú len tie červené a dokonalo dozreté čerešne, ktoré majú najvyššiu cukornatosť. Následne sa pustil do experimentov so spracovaním pozbieraných čerešní. Na farme, kde žije Kim, si postavili malý fóliovník, kde sa na malých vzorkách učili ako správne spracovať kávu.

 

Dnes už majú vybudovanú veľkú časť farmy a spracovateľskej stanice, ktorú nazvalu ZanYa. Majú tu africké postele na sušenie, technológie na mokré aj suché spracovanie kávy a rôzne ďalšie možnosti na experimentálne spracovania čerešní. Za 4 roky odviedli obrovskú robotu a my si teraz môžeme vychutnať ich ovocie a ťažkú prácu.

 

Skvelý rozhovor s Mariánom, kde sa dozviete veľa zaujímavých informácií o jeho ceste a živote farmára si môžete prečítať TU.

Hodnotenia

Celkovo
Zatiaľ nehodnotené Pridať hodnotenie
Copyright © 2011 - 2021 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0907 444 971
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

Šťastné a kávové

Pri nákupe nad 30€ vám pribalíme: