Káva - Vietnam Lang Biang - svetlé praženie | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 39,00 €
← späť

Vietnam Lang Biang WASHED - tmavé praženie (200 g, zrnková káva)

Najpredávanejšie

Káva bude opäť v ponuke od 1.6.2024

Vietnamská výberová káva od Slovenského farmára!

Táto káva získala 1 zlatú hviezdu v súťaži GREAT TASTE AWARDS 2022, čo ju radí medzi špičku v kávovom svete.

Ďalšia káva z našej DIRECT TRADE spolupráce s farmárom. Marián Takáč je kávovníkovým farmárom pod pohorím Lang Biang vo Vietname. V roku 2016, keď vycestoval do Vietnamu na mesačnú dovolenku, nevedel o káve absolútne nič.

Z dovolenky sa už nevrátil a za uplynulých 6 rokov vybudoval spracovateľskú stanicu a naučil okolitých farmárov, ako správne pestovať výberovú kávu. Dnes vypredáva celú úrodu a robí kávu najvyššej kvality. Časť jeho úrody sme odkúpili aj my v COFFEEIN a tak môžete ochutnať ako chutí TOP výberová káva z Vietnamu.

Celý príbeh Mariána si môžete prečítať nižšie aj s linkom na rozhovor s ním. Po prečítaní pochopíte o akú kávu sa jedná a prečo je tak výnimočná nielen chuťou, ale aj poslaním.

REGIÓN: Dalat, Lạc Dương, Lang Biang
FARMÁR: kooperácia rodín kmeňa K’Ho
FARMA: ZanYa
ODRODA: Bourbon, Typica, Caturra, Catimor
SPRACOVANIE: mokré - double washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1500 - 1700 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2022/2023

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City +
Metóda prípravy: moderné espresso / moka / french press
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00
Množstvo:
Vypredané
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných užívateľov

3€ zľavový kupón na Váš prvý nákup
Dostupnosť: Vypredané
Praženie: 31.01.2024
Upražené a vypité: 2042x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuť kávy

Aróma kávy je intenzívna a plná, a to isté platí aj pre telo kávy. Oproti minulému ročníku je káva oveľa plnšia, iskrivejšia a ovocnejšia, veľmi ma prekvapila. Pripomína veľmi sladké africké kávy a v dochuti nájdete aj karamel a trstinový cukor.

Pôvod kávy

Kávovníky odrody Bourbon, Typica, Caturra a Catimor sa pestujú v regióne Dalat, v nadmorskej výške 1500 - 1700 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou (keňský štýl dvojitého premytia). Ručný zber a triedenie 2022.

Ďalšie informácie

Naša ďaľšia DIRECT TRADE novinka je tu! A s ňou tu máme aj krásny príbeh, ktorý by nenapísala lepšie ani Rosamunde Pilcher.

 

Marián Takáč sa v roku 2016 vybral na mesačnú dovolenku do Vietnamu, no už sa odtiaľ nikdy nevrátil a dnes pestuje a spracúvava výberovú kávu, ktorú posiela aj k nám na Slovensko. Počas dovolenky sa zoznámil s Kim. S dievčaťom, ktoré pochádza z etnickej minority zvanej K´ho, ktorá žije pod vrcholom Lang Biang. Jej rodina a všetci naokolo pestujú kávovníky už po celé generácie.

 

Marián narazil na ukrytú perlu vo vietnamskych horách. Vysokohorskú Arabiku, ktorá rástie na veľmi úrodnej bazaltovej pôde vulkanického pôvodu (vo Vietname sa pestuje len 3 % odrody Arabika).

 

Kimina rodina predávala úrodu kupcom za extrémne nízku výkupnú cenu. Ich úloha spočívala len v tom, že česaním pozbierali všetky čerešne (zrelé aj nedozreté) a následne úrodu lacno predali kupcom. Neboli to farmári, ale len zberači. Za svoju úrodu dostali ročne okolo 500 €. Marián sa rozhodol pozrieť na celý proces komplexne a zistiť, kde by sa dal zlepšiť a inovovať.

 

V prvom rade naučil farmárov/zberačov, že hodnotu majú len tie červené a dokonalo dozreté čerešne, ktoré majú najvyššiu cukornatosť. Následne sa pustil do experimentov so spracovaním pozbieraných čerešní. Na farme, kde žije Kim, si postavili malý fóliovník, kde sa na malých vzorkách učili ako správne spracovať kávu.

 

Dnes už majú vybudovanú veľkú časť farmy a spracovateľskej stanice, ktorú nazvalu ZanYa. Majú tu africké postele na sušenie, technológie na mokré aj suché spracovanie kávy a rôzne ďalšie možnosti na experimentálne spracovania čerešní. Za 4 roky odviedli obrovskú robotu a my si teraz môžeme vychutnať ich ovocie a ťažkú prácu.

 

Skvelý rozhovor s Mariánom, kde sa dozviete veľa zaujímavých informácií o jeho ceste a živote farmára si môžete prečítať TU.

Hodnotenia

Celkovo
3 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Mnam
    Skvela aj na moku

Odporúčame

Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

Zaregistrujte sa a ZÍSKAJTE ZĽAVY

Chcem sa zaregistrovať