Sumatra Aceh NATURAL - svetlé praženie (200 g, zrnková káva) | coffeein.sk
Coffeein Menu
Doručenie zadarmo pri objednávke nad 35,00 €
← späť

Sumatra Aceh NATURAL - SVETLÉ praženie (200 g, zrnková káva)

AkciaNajpredávanejšie

ÁZIA IDE BOMBY. NAŠA ĎALŠIA DIRECT TRADE KÁVA OD SLOVÁKA

Po Mariánovi z Vietnamu tu máme ďalšieho Slováka, ktorý sa pohybuje vo svete výberovej kávy. Tentokrát sa jedná o Luku, ktorý žije už 11 rokov v Indonézii. Pred pár rokmi sa rozhodol, že sa okrem korenia začne venovať aj káve. Začal objavovať farmárov z rôznych regiónov Indonézie.

Luka mi porozprával aj o tom, ako sa dostal konkrétne k tejto káve. Na jeho potulkách Sumatrou našiel desiatky drobných farmárov, ktorí pestovali výberovú kávu. Od týchto farmárov nazbieral zhruba 100 vzoriek káv. Všetky potom upražil na 3 odtiene a následne ich pripravoval ako V60, french press a klasický cupping. Vylučovacou metódou sa dostal k jedinej správnej.

Táto káva pochádza od farmára Hendru a jeho rodiny. Výberovej káve sa venujú už 11 rokov. Hendra dbá na udržateľnosť, preto hnojí jedine na prírodnej báze a vytvára si svoje vlastné komposty. Na farme vysádza rôzne stromy a rastliny a dbá o to, aby bola jeho farma pestrá čo sa týka fauny aj flóry.

Hendra spolupracuje aj s ďalšími farmárskymi rodinami z okolia. Spoločne sa tak dokážu posúvať a podržať. Vytvorili si určitú komunitu. Čo sa týka ohodnotenia zberačov a spracovateľov, tak na to je obzvlášť hrdý. Hovorí, že si jeho kolegovia zarobia lepšie ako doktori v hlavnom meste.

Tí najšikovnejší si vedia zarobiť až 30 mil. rupií mesačne! (cca. 2000 eur). Z tejto sumy dokážu uživiť celú svoju rodinu (majte ale na pamäti, že pracovný deň tu trvá 12 - 14 hodín).

Ochutnajte túto limitovanú kávu zo Slovensko - Indonézskej koprodukcie, čím priamo podporíte farmára Hendru a jeho kolegov. Na sklade máme aj verziu WASHED - mokré spracovanie. Môžete tak porovnať ako vplýva metóda spracovania na výslednú chuť tejto kávy.

100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)

Cena (s DPH)

12,00 €

10,00
Množstvo:
Vypredané
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 35,00 €

zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných užívateľov

3€ zľavový kupón na Váš prvý nákup
Dostupnosť: Vypredané
Praženie: 28.02.2024
Príprava: Káva na filter
Upražené a vypité: 473x

Charakteristika kávy

Telo
Horkosť
Acidita
Sladkosť

Chuť kávy

Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je silné čokoládové a dominuje v nej horkosť čokolády, ktorá sa kĺbi s karamelovou sladkosťou. Ako káva chladne, tak naberá na intenzite sladkosť ovocia. Môžeme v nej nájsť broskyne a sušené ovocie. 

Pôvod kávy

Odrody kávovníkov Abyssinia, Bourbon a Catimor sa pestujú v regióne Aceh v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou a sušené 25 dní. Ručný zber a triedenie 2021/2022.

Ďalšie informácie

REGIÓN: Stredný Aceh
FARMA: farmár Hendra + 11 farmárov z okolia
ODRODA: Abyssinia, Bourbon a Catimor
SPRACOVANIE: natural - suché
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2021/2022

Prečítajte si celý príbeh nášho výletu za kávou do Indonézie na našom blogu.

 

Náš kamarát Ladislav Király z blogokave.sk pripravil dlhý rozhovor s Lukom o jeho príbehu a putovaní Indonéziou. Začítajte sa do neho pri šálke dobrej kávy.

 

Ako sa začalo tvoje svetobežníctvo?

 

Ešte počas štúdia v Holandsku som odišiel na šesťmesačnú stáž do thajského Bangkoku. V korporáte, ktorý vyrába interiéry do lietadiel, som robil finančného kontrolóra. Bolo to hektické, pretože som býval v okrajovej časti mesta, kde boli len nejaké tržnice a lokálne streetfoody. Po anglicky tam nikto buď nevedel, alebo sa v tomto jazyku nechcel zhovárať. Cítil som sa ako Alenka v ríši divov, ale nejako som to zvládol.

 

Po návrate ma začala lákať Južná Amerika a podal som prihlášku na výmenný študijný pobyt v Buenos Aires, kde ma aj vzali. Vtedy to však prišlo. Odrazu som z toho akoby nemal radosť a môj vnútorný hlas mi hovoril, že tam nemôžem ísť. Celú noc sa mi to hnalo hlavou a nespal som. Doslova som to nechal tak, že vesmír mi dá odpoveď. Strašne ma ťahalo späť do Ázie, akoby ma tam mala čakať životná cesta. Keď som to koordinátorom pre výmenné štúdium oznámil, chytali sa za hlavu. Vraj je už neskoro, Argentína je vybavená a v Ázii je všetko plné. Ja som však za nimi chodil dovtedy, kým sa to nepodarilo.

 

Predpokladám správne, že ťa poslali do Indonézie…

 

Áno. Koordinátori obtelefonovali univerzity v Ázii a priniesli mi fantastické správy. Našli mi extra miesto na univerzite v krásnom sultánskom meste na strednej Jáve zvanom Yogyakarta. Mne bolo jedno, do ktorej časti Ázie pôjdem a napokon z toho bola Indonézia. Bral som to ako dôkaz toho, že tam na mňa určite niečo čaká. Dá sa to povedať aj tak, že Indonézia si ma sama pritiahla.

 

Čo je na Indonézii také čarovné?

 

Podľa mňa do veľkej miery ľudia. Indonézania sú obrovskí srdciari, aj keď samozrejme nie všetci. Sú veľmi priateľskí, hraví, spontánni, skromní, usmievaví, tolerantní, mierumilovní, žijú pre prítomný okamih a majú zmysel pre pomoc druhým. Plno pozitív, nie? Indonézia má inak 300 rôznych etnických skupín a každé etnikum má svoje zvyky, svoju reč, tradície, hudbu, odevy a jedlo. Je to vlastne akoby 300 krajín v jednom štáte, ktoré sú rozložené na 16 000 ostrovoch. Detailnejšie spoznanie tohto všetkého by netrvalo celý život, ale veľa, veľa životov. Ja však mám pocit, že som tu v niektorom z minulých životov už možno bol a teraz som si doprial ďalší. Žartujem. No a okrem toho mi samozrejme učarovala príroda a jej neuveriteľná rôznorodosť.

 

Indonézčanov si vychválil, ale počul som aj o ich horšej stránke. Napríklad o tej, že nie sú príliš spoľahliví a zodpovední.

 

Je to tak. Zásadný rozdiel oproti nám je v tom, že ľudia v Indonézii žijú v teplúčku a zrelaxovaným životným štýlom. Miestami ich voláme „lemurkovia“. Mnohí majú problém s dodržiavaním termínov a s nespravením vecí včas. Keď nedodržia dohodu, ani nemajú pocit zlyhania. Ich obľúbený výraz je besok saja, čo znamená, že stačí zajtra. Problém je v tom, že z jedného besok saja vie vzniknúť posunutie o pár dní alebo aj týždňov. Jednoducho sa treba často pripomínať.

 

Celý rozhovor nájdete na www.blogokave.sk

Hodnotenia

Celkovo
3 hodnotenia Pridať hodnotenie
    Táto káva je obrovské prekvapenie. Je zaujimavé ako výrazne mení chute keď chladne. Určite odporúčam vyskúšať!
    Tak toto je prekvapenie roka pre mňa. Mal som ju aj minulý rok aj vtedy bola dobrá, ale teraz je oveľa výraznejšia, sladšia, plnšia. Chutí ako mila keksík.
Copyright © 2011 - 2024 Všetky práva vyhradené | Obchodné podmienky | Ochrana osobných údajov | Cookies | Hlavné námestie 2, 93601 Šahy | info@coffeein.sk | 0905 885 644
E-shop vytvorili: kódovanie a programovanie - adwebs.sk, UX a dizajn - Roman Kováčik & DOUBLE ATELIER.

AKCIA ŠIBI RYBY ČERSTVÁ KÁVA

Chcem čerstvú kávu na sviatky