Naša direct trade káva od farmára Hendru je 90+ bodová
K tejto káve mám osobný vzťah a vždy sa veľmi teším na každý dúšok z nej. Avšak vždy som mal pocit, že je verejnosťou nedocenená. Preto som sa nesmierne potešil, keď mi Hendra napísal, že tento rok získala jeho káva 90,04 bodov a skončila ako štvrtá najlepšia na CUP OF EXCELLENCE v Indonézii. Moje tušenie, že táto káva patrí do TOP kategórie tak potvrdila aj profesionálna porota.
Hendra a jeho rodina sa výberovej káve venujú už 11 rokov v regióne Aceh na Sumatre. Na farme vysádza rôzne stromy a rastliny a dbá o to, aby bola jeho farma pestrá čo sa týka fauny aj flóry. Na jeho farme pracuje spoločne s ním ďalších 11 farmárskych rodín a vytvorili tak krásnu a súdržnú komunitu.
S Hendrom spolupracujem už 4. rok a jeho kávy ma vždy fascinovali. Preto som sa rozhodol, že ho chcem spoznať aj osobne. Už 3.10. odlietam za ním na Sumatru, kde stravíme 3 týždňe. Predstavím vám Hendru, jeho prácu a ďalších farmárov. Myslím si, že nie je nič lepšie ako popíjať kávu farmára, ktorého môžete spoznať cez naše príbehy aj vy. Celú cestu za Hendrom a náš Sumatra trip môžete sledovať na našom IG profile coffeein_sk.
Ochutnajte majstrovské dielo od Hendru.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Doručenie zdarma
Pri objednávke nad 39,00 €
zľava 5% na celý nákup
pre registrovaných
3€ zľavový kupón
na Váš prvý nákup
Recept od Filipa Lorinca
17 gramov kávy
25 klikov Comandante (stredne hrubé mletie)
240 ml prefiltrovanej vody (94 stupňov Celzia)
Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou)
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
Výsledný čas extrakcie 3:00 až 3:15
RECEPT od Peťa
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
25 klikov na comandante
95 stupňov voda
extrakcia do 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 10 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Aróma kávy je veľmi sladká a prenikavá. Telo kávy je silné čokoládové a dominuje v nej horkosť čokolády, ktorá sa kĺbi s karamelovou sladkosťou. Ako káva chladne, tak naberá na intenzite sladkosť ovocia. Môžeme v nej nájsť broskyne a sušené ovocie.
Odrody kávovníkov Abyssinia, Bourbon a Catimor sa pestujú v regióne Aceh v nadmorskej výške 1400 - 1600 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované suchou metódou a sušené 25 dní. Ručný zber a triedenie 2024.
REGIÓN: Stredný Aceh
FARMA: farmár Hendra + 11 farmárov z okolia
ODRODA: Abyssinia, Bourbon a Catimor
SPRACOVANIE: natural - suché
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1400 - 1600 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, 2024
Náš kamarát Ladislav Király z blogokave.sk pripravil dlhý rozhovor s Lukom o jeho príbehu a putovaní Indonéziou. Začítajte sa do neho pri šálke dobrej kávy.
Ako sa začalo tvoje svetobežníctvo?
Ešte počas štúdia v Holandsku som odišiel na šesťmesačnú stáž do thajského Bangkoku. V korporáte, ktorý vyrába interiéry do lietadiel, som robil finančného kontrolóra. Bolo to hektické, pretože som býval v okrajovej časti mesta, kde boli len nejaké tržnice a lokálne streetfoody. Po anglicky tam nikto buď nevedel, alebo sa v tomto jazyku nechcel zhovárať. Cítil som sa ako Alenka v ríši divov, ale nejako som to zvládol.
Po návrate ma začala lákať Južná Amerika a podal som prihlášku na výmenný študijný pobyt v Buenos Aires, kde ma aj vzali. Vtedy to však prišlo. Odrazu som z toho akoby nemal radosť a môj vnútorný hlas mi hovoril, že tam nemôžem ísť. Celú noc sa mi to hnalo hlavou a nespal som. Doslova som to nechal tak, že vesmír mi dá odpoveď. Strašne ma ťahalo späť do Ázie, akoby ma tam mala čakať životná cesta. Keď som to koordinátorom pre výmenné štúdium oznámil, chytali sa za hlavu. Vraj je už neskoro, Argentína je vybavená a v Ázii je všetko plné. Ja som však za nimi chodil dovtedy, kým sa to nepodarilo.
Predpokladám správne, že ťa poslali do Indonézie…
Áno. Koordinátori obtelefonovali univerzity v Ázii a priniesli mi fantastické správy. Našli mi extra miesto na univerzite v krásnom sultánskom meste na strednej Jáve zvanom Yogyakarta. Mne bolo jedno, do ktorej časti Ázie pôjdem a napokon z toho bola Indonézia. Bral som to ako dôkaz toho, že tam na mňa určite niečo čaká. Dá sa to povedať aj tak, že Indonézia si ma sama pritiahla.
Čo je na Indonézii také čarovné?
Podľa mňa do veľkej miery ľudia. Indonézania sú obrovskí srdciari, aj keď samozrejme nie všetci. Sú veľmi priateľskí, hraví, spontánni, skromní, usmievaví, tolerantní, mierumilovní, žijú pre prítomný okamih a majú zmysel pre pomoc druhým. Plno pozitív, nie? Indonézia má inak 300 rôznych etnických skupín a každé etnikum má svoje zvyky, svoju reč, tradície, hudbu, odevy a jedlo. Je to vlastne akoby 300 krajín v jednom štáte, ktoré sú rozložené na 16 000 ostrovoch. Detailnejšie spoznanie tohto všetkého by netrvalo celý život, ale veľa, veľa životov. Ja však mám pocit, že som tu v niektorom z minulých životov už možno bol a teraz som si doprial ďalší. Žartujem. No a okrem toho mi samozrejme učarovala príroda a jej neuveriteľná rôznorodosť.
Indonézčanov si vychválil, ale počul som aj o ich horšej stránke. Napríklad o tej, že nie sú príliš spoľahliví a zodpovední.
Je to tak. Zásadný rozdiel oproti nám je v tom, že ľudia v Indonézii žijú v teplúčku a zrelaxovaným životným štýlom. Miestami ich voláme „lemurkovia“. Mnohí majú problém s dodržiavaním termínov a s nespravením vecí včas. Keď nedodržia dohodu, ani nemajú pocit zlyhania. Ich obľúbený výraz je besok saja, čo znamená, že stačí zajtra. Problém je v tom, že z jedného besok saja vie vzniknúť posunutie o pár dní alebo aj týždňov. Jednoducho sa treba často pripomínať.
Celý rozhovor nájdete na www.blogokave.sk