Ako začať s výberovou kávou?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 31.01.2024
Ako začať s výberovou kávou?

Svet výberovej kávy je obrovský a pestrý a ak ste sa práve rozhodli doň vstúpiť, tak budete pravdepodobne zmätení. Z e-shopu na vás pozerajú rôzne kávy z celého sveta a ešte ich doprevádzajú aj slová ako washed, natural a honey. O fermentácii ani nehovorím. Veľký výber a neznáma terminológia môže na začiatku vystrašiť nejedného nového kávičkára. Tento článok slúži na to, aby som vám rýchlo a jednoducho odovzdal všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť predtým, než vstúpite do sveta výberovej kávy.

 

Na dobrú kávu ale potrebujem drahý kávovar, nie? 

Najčastejším mýtom je, že ak chcete piť dobrú kávu, tak si musíte kúpiť drahý kávovar. Mám pre vás skvelú správu. TOP kávy z celého sveta môžete piť už so vstupom od 60 eur. Hario V60 kúpite aj s filtrami za 28,50 eur a ručný mlynček na kávu hario slim za 32 eur. Namiesto haria si môžete vybrať aj aeropress, french press, alebo niektorú z moka konvičiek a.k.a. koťogó. 

1Bojím sa, že si tieto srandy zaobstarám, ale nebudem si vedieť s nimi poradiť.

Nikto učený z neba nepadol. Pamätám si svoje prvé hokusy pokusy s „véšesdesiatkou“ a cítil som sa pri tom ako študent chémie. Dnes je to moja najobľúbenejšia metóda prípravy kávy. Okrem toho nájdete na našom youtube kanáli aj video návody ako na to. Ak radi čítate, tak máme pre vás foto návody s textom na našom blogu o káve. Stačí tomu obetovať chvíľku času a sami uvidíte, že sa z prípravy kávy stane krásny rituál na ktorý sa budete tešiť každé ráno.

2OK a čo teda s výberom káv? Ja nemám čas si čítať celý váš blog a stránku, aby som pochopil všetky súvislosti.

Zjednoduším to najviac ako to len ide. Tmavo pražené kávy sú najlepšie na espresso a svetlo pražené kávy odporúčam na všetky ostatné alternatívne metódy prípravy kávy (ak ale v káve hľadáte len horkosť, tak si smelo kúpte aj na alternatívne metódy kávu praženú na espresso, teda praženú tmavo). 

Pri prvom výbere kávy netreba sledovať ani metódu spracovania ani chuťový profil. Svoju prvú kávu si vyberte podľa sympatií, alebo dajte na svoj vnútorný hlas. Keď vám káva dorazí, tak si ju pripravte a vychutnávajte. Počas toho ako ju pijete si preštudujte etiketu a zistíte či je to mokro spracovaná káva (washed), sucho spracovaná (natural), alebo nejaký šialený experiment farmára. Na etikete nájdete aj mnoho ďalších informácií o farme, kávovníkoch aj zbere.

Nabudúce si môžete objednať kávu, ktorá je z inej krajiny a farmy a bola spracovaná inou metódou, než tá z prvej objednávky. Takto si už viete porovnať dve kávy medzi sebou a objavíte ďalšie komnaty chutí, ktoré v sebe káva môže ukrývať. Ide sa krok po kroku, podobne ako keď sa dieťa učí chodiť. 

3Pijem celý život kávu zo supermarketu. Chcem kávu s ktorou pôjdem na istotu, že mi bude chutiť.

Ak pijete espresso a očakávate „klasickú“ chuť kávy, tak odporúčam blendy ITALY a ELITE. Z arabík určite Brazíliu a Dominikánsku Republiku. Ak ste dobrodružná povaha a chcete ochutnať viac káv z celého sveta, tak je najlepšie vybrať si degustačný balíček káv six pack Amerika a k nemu four pack blend. Ochutnáte tak 10 rôznych druhov káv z našej ponuky za 36,40 eur + k tomu máte aj dopravu zadarmo. 

6Ak pijete kávu na filter tak je jedno čo si vyberiete, pretože všetky kávy na filter z našej ponuky sú niečim jedinečné. Kávy do ponuky na filter vyberám tak, aby bola každá jedna z nich niečím zaujímavá a očarila. Ak ale chcete ochutnať všetky kávy z našej ponuky na filter, tak voľte filter tasting pack mini, alebo maxi. Tak namakaný line-up nemajú ani na tommorowlande.

4Čo ak prepadnem káve a chcem sa v nej vzdelávať?

Tak určite odporúčam čítať náš blog o káve a zadarmo si môžete stiahnuť aj moju knihu Cesta Kávy. Na Slovensku sa koná kopec kávových akcií, kde viete ochutnať tie najlepšie kávy. Napríklad vo februári a marci sa koná v Košiciach fest čierny deň a káva čaj čokoláda. V máji v Bratislave je two coffee champs a v septembri v Žiline zas Žilinský festival kávy. V Novembri je v BA opäť káva čaj čokoláda. Verím, že sa spoznáme osobne na niektorej z týchto akcií :-)

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "ako na"

Ako si správne vybrať kávu?

Ako správne piť výberovú kávu?