Ako si správne vybrať kávu?

Ponuka káv z našej pražiarne je pomerne široká. Nájdete u nás desiatky káv s pestrou paletou chutí, rôzne odrody a druhy a odtiene praženia. Pre bežného kávičkára môže výber správnej kávy robiť problémy. Aby ste sa nemuseli spoliehať na náhodu a kupovať „mačku vo vreci“ tak sme pripravili tento článok.
Vďaka nej Vám uľahčíme výber káv podľa Vašich chuťových preferencií a zabezpečíme, aby ste si užili každú kávu, ktorú od nás nakúpite. Poďme na to!
Akú chuť hľadáte v káve?
Čokoládové a orieškové chute
Skvelé, ste môj človek! Aj ja mám najradšej túto kategóriu, pretože mám rád horkosť kávy, ale milujem aj jej veľmi jemné ovocné podtóny a dochute (nebojte sa, tieto kávy NIESU KYSLÉ). Táto kategória káv je v našej pražiarni zastúpená najviac, pretože toto je metóda praženia, ktorú máme najviac vyšperkovanú. Na e-shope ju nazývame „tmavé praženie“, alebo „full city roast“. Takto označená káva je najlepšia na espresso a pri tomto označení máte istotu, že káva bude čokoládovejšia s minimálnou aciditou/kyslosťou. Ktoré kávy to sú a ktoré Vám môžem odporúčiť?
Espresso (automatický kávovar): Italy, Elite, Nicaragua, Honduras, Peru, Papua, Guatemala, Brasil, Costa Rica
Espresso (pákový kávovar): všetky vyššie spomenuté kávy + Moderna, Columbia
Moka konvička (kotyogó): Papua, Kenya, Etiópia a všetky TMAVO pražené Specialty grade kávy
Na tomto linku si môžete pozrieť všetky tmavo pražené kávy vhodné na espresso. Ak chcete ochutnať viac tmavo pražených káv v malých 100g baleniach, tak skúste naše degustačné balenia káv.
Ovocné, sladké a šťavnaté chute
Isto viete, že káva je ovocie a preto je ovocnosť (acidita) v káve normálna, ba žiadaná. Kávy patriace do tejto kategórie nazývame v e-shope „svetlé praženie“, alebo „city roast“. Pri svetlom pražení najviac vyniknú chuťové charakteristiky kávy. Zrno je skaramelizované do bodu, kedy je najsladšie / najovocnejšie a každá takto pražená káva je jedinečná chuťovými vlastnosťami. Problém je, že ak niekto pije celý život prepražené kávy, tak sú svetlo pražené kávy obrovským šokom a samozrejme cítite len kyslosť.
Tieto kávy neodporúčam do automatov, pretože ich príprava na espresso je háklivejšia a automaty nedokážu z takto pražených zŕn vytiahnuť celý potenciál chuti. Tieto kávy odporúčam ak si pripravujete kávu alternatívnymi metódami ako je: V60, chemex, aeropress, french press, alebo aj moka konvička.
Na tomto linku si môžete pozrieť všetky svetlo pražené kávy vhodné na filter.
Viete aké sú hlavné rozdiely medzi svetlým a tmavým pražením kávy?
Svetlé praženie
Chuťový profil: Svetlé praženie zvýrazňuje prirodzené chute kávových zŕn. Môžete cítiť ovocné, kvetinové a kyslé tóny, ktoré sú typické pre konkrétnu odrodu kávy a región, kde bola pestovaná.
Kyslosť: Svetlé praženie má vyššiu kyslosť, čo môže pridať kávam sviežu a živú chuť.
Farba: Svetlé zrná majú svetlo hnedú farbu a nie sú olejnaté na povrchu.
Telo kávy: Svetlo pražená káva má ľahšie telo, čo znamená, že káva je menej hustá a menej ťažká na jazyku.
Tmavé praženie
Chuťový profil: Tmavé praženie maskuje prirodzené chute kávových zŕn a vytvára bohaté, horké a pražené tóny, často s čokoládovými alebo orechovými príchuťami.
Kyslosť: Tmavé praženie má nižšiu kyslosť, čím sa dosahuje jemnejší a menej výrazný chuťový profil.
Farba: Tmavé zrná sú tmavohnedé až čierne a občas majú olejnatý povrch. Ak sú to len škvrnky, tak je to OK. Ak je ale celá káva mastná a olejnatá, tak sa jedná o prepraženú kávu.
Telo kávy: Tmavo pražená káva má plnšie telo, čo znamená, že káva je hustejšia a ťažšia na jazyku.
Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.
Prečítajte si aj ďalšie články zo série "ako na"