Ako si správne vybrať kávu?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 15.02.2024
Ako si správne vybrať kávu?

Ponuka káv z našej pražiarne je pomerne široká. Nájdete u nás desiatky káv s pestrou paletou chutí, rôzne odrody a druhy a odtiene praženia. Pre bežného kávičkára môže výber správnej kávy robiť problémy. Aby ste sa nemuseli spoliehať na náhodu a kupovať „mačku vo vreci“ tak sme pripravili tento článok. 

Vďaka nej Vám uľahčíme výber káv podľa Vašich chuťových preferencií a zabezpečíme, aby ste si užili každú kávu, ktorú od nás nakúpite. Poďme na to!

cerstva kavaAkú chuť hľadáte v káve?

Čokoládové a orieškové chute

Skvelé, ste môj človek! Aj ja mám najradšej túto kategóriu, pretože mám rád horkosť kávy, ale milujem aj jej veľmi jemné ovocné podtóny a dochute (nebojte sa, tieto kávy NIESU KYSLÉ). Táto kategória káv je v našej pražiarni zastúpená najviac, pretože toto je metóda praženia, ktorú máme najviac vyšperkovanú. Na e-shope ju nazývame „tmavé praženie“, alebo „full city roast“. Takto označená káva je najlepšia na espresso a pri tomto označení máte istotu, že káva bude čokoládovejšia s minimálnou aciditou/kyslosťou. Ktoré kávy to sú a ktoré Vám môžem odporúčiť?

Espresso (automatický kávovar): Italy, Elite, Nicaragua, Honduras, Peru, Papua, Guatemala, Brasil, Costa Rica

Espresso (pákový kávovar): všetky vyššie spomenuté kávy + Moderna, Columbia

Moka konvička (kotyogó): Papua, Kenya, Etiópia a všetky TMAVO pražené Specialty grade kávy

dobre espreso2Na tomto linku si môžete pozrieť všetky tmavo pražené kávy vhodné na espresso. Ak chcete ochutnať viac tmavo pražených káv v malých 100g baleniach, tak skúste naše degustačné balenia káv.

 

Ovocné, sladké a šťavnaté chute

Isto viete, že káva je ovocie a preto je ovocnosť (acidita) v káve normálna, ba žiadaná. Kávy patriace do tejto kategórie nazývame v e-shope „svetlé praženie“, alebo „city roast“. Pri svetlom pražení najviac vyniknú chuťové charakteristiky kávy. Zrno je skaramelizované do bodu, kedy je najsladšie / najovocnejšie a každá takto pražená káva je jedinečná chuťovými vlastnosťami. Problém je, že ak niekto pije celý život prepražené kávy, tak sú svetlo pražené kávy obrovským šokom a samozrejme cítite len kyslosť.

Tieto kávy neodporúčam do automatov, pretože ich príprava na espresso je háklivejšia a automaty nedokážu z takto pražených zŕn vytiahnuť celý potenciál chuti. Tieto kávy odporúčam ak si pripravujete kávu alternatívnymi metódami ako je: V60, chemex, aeropress, french press, alebo aj moka konvička.

TUT4-910Na tomto linku si môžete pozrieť všetky svetlo pražené kávy vhodné na filter.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

Prečítajte si aj ďalšie články zo série "ako na"

Ako začať s výberovou kávou?

Ako správne piť výberovú kávu?