Ako si správne vybrať kávu pre espresso a filter?

Peter Szabó - foto Peter Szabó
SCA roasting professional
COFFEEIN články 01.12.2020
Ako si správne vybrať kávu pre espresso a filter?

Nechcem kyslú kávu

Najčastejšou podmienkou vo vašich e-mailoch je, aby káva nebola „kyslá“. Áno, keď je káva kyslá a trpká ako citrón, tak to nie je dobré. Treba si ale uvedomiť, že káva je kôstka čerešne kávovníka, teda je to ovocie. A ako každé ovocie je káva sladká, no, samozrejme, aj acídna / ovocno-kyslá. Túto aciditu viete potlačiť do úzadia tým, že kávu upražíte tmavšie. Čím tmavšie kávu upražíte, tým menej bude acídna, no zároveň sa jej chuť stáva viac unifikovaná a zanikajú rozdiely medzi jednotlivými odrodami. Je teda jedno, či si kúpite veľmi tmavo praženú Brazíliu, alebo Keňu, pretože ich chuť bude rovnaká = horká. Táto horkosť ale nie je spôsobená vlastnosťou kávy samotnej, ale výrobným procesom t.j. prepražením zrna. Pri pražení sa cukry v zrne karamelizujú a úloha pražiara je tento proces ukončiť v bode, kedy je káva najsladšia. Tu sa dostávame k rukopisu každého pražiara. Rovnaká kává sa dá upražiť na X spôsobov.

Náš rukopis je taký, že pražíme na 2 stupne: svetlé praženie (City) a tmavé praženie (Full City).

Svetlé praženie

Pri SVETLOM PRAŽENÍ najviac vyniknú chuťové charakteristiky kávy. Zrno je skaramelizované do bodu, kedy je najsladšie / najovocnejšie a každá takto pražená káva je jedinečná chuťovými vlastnosťami. Problém je, že sa k týmto kávam a chutiam treba dopiť. Ak niekto pije celý život prepražené kávy, tak sú svetlo pražené kávy obrovským šokom a, samozrejme, cítite len kyslosť. Taktiež, tieto kávy neodporúčam do automatov, pretože ich príprava na espresso je háklivejšia a automaty nedokážu z takto pražených zŕn vytiahnuť celý potenciál chuti. Svetlo pražené kávy odporúčam, ak si kávu pripravujete cez French Press, Chemex, Hario V60, Aeropress, moka konvičku / kávovar alebo inou „alternatívkou“.

Tmavé praženie

Naše TMAVÉ PRAŽENIE vznikalo dlhoročným profilovaním, pokusmi a získavaním skúseností. Dnes už máme tak vyladené profily, že môžem povedať, že nezabíjame jedinečné chuťové vlastnosti káv, no zároveň je acidita potlačená do úzadia. Ak je ale káva sama o sebe výrazne acídna, tak ju budete cítiť aj pri tmavom pražení. Ak káva nie je až tak acídna, tak ju pri tmavom pražení nebudete cítiť, poprípade len minimálne. Ale nezabúdajte, káva je ovocie a aspoň minimálna acidita by vždy mala byť prítomná.

Takže, teraz, keď už viete, ako odtieň praženia ovplyvňuje chuť kávy, sa vieme pustiť do radenia, akú kávu si vybrať pre vaše chuťové bunky. Čo hľadáme?

Hľadám ovocné chute a nebojím sa experimentovať!

V tomto prípade odporúčam hociktorú z našich svetlo pražených káv. Nebojte sa experimentovať. Prečítajte si chuťové profily jednotlivých káv v popise a hľadajte ich aj vy. Aby som teda bol aj konkrétnejší, tak určite skúste naše novinky.

Espresso (kvalitný pákový kávovar a mlynček na kávu): Brazil Santa RitaHonduras El NaranjoCosta Rica El Perezoso, Pandemic Special 

Filter: Kenya Kirinyaga, Etiopia Yirgacheffe, El Salvador San Carlos, Nicaragua Bendicion

Hľadám čokoládovejšie chute, ale nebojím sa jemnej acidity!

Skvelé, tak to si môj človek. Aj ja mám najradšej túto kategóriu, pretože mám rád horkosť kávy, ale milujem aj jej ovocné podtóny a dochute. Táto kategória káv je v našej pražiarni zastúpená najviac, pretože toto je metóda praženia, ktorú máme najviac vyšperkovanú. Cez tento odtieň praženia sa časom viete dopracovať/prepiť aj k svetlejšie praženým kávam. Poďme teda na to.

Espresso (automatický kávovar): Elite, Nicaragua, Honduras, Peru, Papua, Guatemala, Brasil, Costa Rica

Espresso (pákový kávovar): všetky vyššie spomenuté kávy + Moderna, Columbia a všetky naše ďalšie, na espresso určené tmavšie pražené kávy

Moka konvička / kávovar (kotyogó): Papua, Kenya, Etiópia a všetky tmavo pražené Specialty grade kávy

Filter: odporúčam naše svetlo pražené kávy, určené práve na filter

Hľadám čokoládové a horké chute bez štipky acidity!

Ó áno, v tejto kategórii začína najviac kávičkárov, ale časom, keď sa prepijú horkosti, začnú hľadať niečo viac. Ak hľadáte v káve len kofeín a silnú, horkú chuť, tak ste správne. Túto kategóriu som rozdelil ešte na 2 podkategórie.

Kávy, ktoré sú „od prírody“ horké

Espresso: Cuba, Sumatra, Forte, indická Robusta

Kávy, ktoré sú horké vďaka praženiu

Espresso: Italy – toto je jediná káva, ktorú pražíme o niečo tmavšie

---

Ako sami vidíte, tak táto posledná kategória je najmenšia a ponuka a možnosti sú obmedzené. Ak si nie ste istý tým, kam patríte vo vašich chuťových preferenciách, tak skúste napríklad Cubu, Sumatru, Brazíliu a Papuu. Následne sa nebojte experimentovať. Objavovanie chutí kávy je jedno z najkrajších dobrodružstiev, ktorý nám dnešný svet ponúka. Deň môžete začať horkou Cubou a poobedie si oživíte nejakou ovocnou Keňou. Pestrosť chutí kávy je obrovská a život je príliš krátky na to, aby ste pili len jednu kávu dookola. Nebojte sa zmien a skúšajte nové kávy a nové chute.

Naša kniha o káve

Ak sa chcete ponoriť do sveta kávy hlbšie, tak si môžete kúpiť moju knihu o káve – Cesta Kávy. Na sklade posledných 30ks.

 

Ak ste pri čítaní tohto článku dostali chuť na kávu, tak navštívte náš e-shop s kávou www.coffeein.sk a vyberte si čersvto praženú kávu z celého sveta. Teraz so zľavovým kódom BLOG10 získate navyše aj 10% zľavu na celý nákup.

 

COFFEEIN Elite - espresso zmes